وبگاه شخصی محمد حسين قرباني

آیا از انجام عملیات حذف اطمینان دارید؟




متفرقه

به نام خدا
معرفی گیاه آزی وش
گیاه آزی‏وش با نام علمی Corchorus olitorius L. متعلق به خانواده Tiliaceaeمی باشد. این گیاه در کشورهای مختلف با نام های متفاوتی شناخته می شود. از جمله در مصر در قدیم الملوکیه ولی امرزه الملوخیه،Tossa jute Corète potagère, Jute potager, Mauve des Juifs Craincrain, Krinkrin (Fr). Coreté, Caruru da Bahia (Po), Mlenda (Sw). Wild okra, Bush ‏Okra, Saluyot (Philippine), Malta Sag (India), و .... به زبان‏ها انگلیسی، فرانسوی و زبان‏های بومی در آفریقا می‏باشد (پورتا، 2011).

خاست‏گاه آزی وش:
آزی‏ وش اگرچه در بخش های از آسیا یافت می شود، ولی با تنوع ژنیکی بسیار بیشتر در قاره آفریقا وجود دارد.

چگونگی استفاده از این گیاه:
ین گیاه هم به عنوان یک گیاه خوراکی مفید و مورد علاقه در بخش های وسیعی از دنیا استفاده می شود و هم یک گیاه دارویی بسیار با ارزش شمرده می شود

موارد استفاده آزی‏وش به عنوان یک گیاه خوراکی:
با آزی‏وش تازه و خشک شده یا منجمد، می‏توانید بسیاری از غذاها را همانند موارد زیر تهیه نمایید.
خورش آزی‏وش با گوشت گوسفند
برنج سفید با خورش آزی‏وش
خورش آزی‏ وش با گوشت مرغ
ته‏ چین آزی‏ وش (شبیه ته‏ چین اسفناج)
املت آزی‏ وش (همراه با گوجه فرنگی، پیاز، و ...)
تهیه سس
سوپ آزی‏ وش
سالاد آزی‏ وش به همراه سایر سبزی ها
به عنوان سبزی تازه (در مرحله‏ای که عمر گیاه کمتر از 30 روز و ارتفاع بوته‏ها حدود 20 سانتی‏متر باشد)
استفاده در غذا‏های دیگر بر اساس ذوق و سلیقه مصرف کنند‏گان

چای ارگانیک آزی‏ وش:
نوشیدن چای آزی‏وش به‏طور منظم، به حرکات روده و کاهش استرس کمک می کند و سبب لطافت پوست می‏ شود
چای آزی‏وش را می توان داغ یا سرد نوشید و اگر با عسل و چند برگ گل محمدی خشک شده، مخلوط شود، خوشمزتر خواهد شد
برای تهیه چای آزی وش از برگهای حشک شده آن استفاده می شود.
پس از به جوش آمدن آب، برگهای خشک آن را در داخل قوری ریخته (برای هر لیوان حدود سه تا تا چهار برگ) و به مدت 10 تا 15 دقیه صبر می کنیم تا چای آن دم بکشد، پس از این مدت چای آن قابل نوشیدن به صورت گرم یا سرد است.

برخی از خواص دارویی گیاه آزی‏ وش
- طبق پژوهش‏های انجام شده توسط زکریا و همکاران (2006)، از این گیاه در طب سنتی برای درمان سوزاک، سوزش ادرار و التهاب مثانه مزمن استفاده می‏ شود
- همچنین آنها گزارش کردند که این گیاه خاصیت ضد توموری دارد و مصرف آن باعث کاهش خطر ابتلا به انواع تومورها می‏شود
- برگ‏های آن تسکین¬دهنده دندان درد می‏باشد (هیلوکس، 1998)
- از آزی‏ وش برای بازگردانیدن اشتها و نیرو (اشتها آور و نیروزا) استفاده می‏ گردد (دوک، 1983)
- برگ‏ها و به‏ وِیژه دانه‏ ها آن ضد یبوست هستند و سبب نرم شدن روده‏ ها می‏ شوند (چوپرا ،1986)
- عصاره این گیاه نارسای های قلب را به‏ طور قابل توجهی بهبود می‏ بخشد (چوپرا و همکاران، 1986) و خاصیت تجمعی ندارد، لذا آن‏را به‏ جای استروفانتین (Strophanthin) استفاده می‏ کنند (داروی استروفانتین در درمان نارسایی‏های قلب استفاده می‏ شود).
- این گیاه دارای مقدار قابل توجهی آهن و اسید فولیک است که در پیش‏گیری از کم¬خونی مفید می‏ باشد (اوی دل، 2006؛ اینامی و همکاران، 2005)
- دانه‏ های این گیاه برای از بین بردن یبوست مصرف می‏شود و دارای خواص ضد باکتریایی گسترده می¬باشد (پال و همکاران، 2006).
- مصرف آن سبب افزایش شیر مادران دارای نوزاد می‏ شود.
- دانه‏ های آن خاصیت ضد تب دارند و تب‏ بر می‏ باشند.
- خوردن آزی‏ وش سبب لطافت پوست می‏ شود.
- در مجموع این گیاه یکی از پنج گیاه دارای توان بازگردانیدن نیروی جوانی می‏باشد و کمک می¬کند تا باروری در افراد دچار مشکل ناباروری، با شانس بیشتری انجام شود.

این گیاه پس از سه سال پژوهش و اجرای دو طرح پژوهشی مصوب معاونت پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، برای اولین بار در ایران در سطح زراعی در حد محدود در مزرعه دانشگاه علوم کشاورزی توسط اینجانب و همکاری بیش از 10 نفر از دانشجویان تولید شده است.

توجه:
این گیاه در حال حاضر در سطح محدودی کشت شده و در حال برداشت است. همه ی همکاران در دانشگاه و کسانی که در گرگان زندگی می کنند، می توانند با شماره تلفن آقای درویش به شماره ۰۹۱۱۹۷۱۰۸۱۱ تماس گرفته و سفارش خرید دهند.
چند نکته:
قیمت هر کیلوگرم از آزی وش تازه برای کارکنان دانشگاه ۱۰۰۰ تومان می باشد.
سفارش خرید برای سایر متثاضیانی که در گرگان یا روستاهای اطراف زندگی می کنند، آزاد می باشد.
در ضمن این گیاه حداکثر تا آخر مرداد ماه قابل برداشت و عرضه است.
لازم به ذکر است که برای اینکه برای تهیه کنند و فروشنده، کار برداشت و حمل ونقل مقرون به صرفه باشد، بهتر است مقدار تقاضا کمتر از ۱۰ کیلوگرم نباشد. درضورتی یک نفر تقاضای کمتری دارد، بهتر است دو یا سه نفر با هم سفارش دهند.
کسانی که بخواهند در طول سال از این گیاه به عنوان غذا و نوشیدن چای، استفاده نمایند، حداقل نیاز به خرید ۴۰ کیلوگرم آزی وش تازه دارند که پس از خشک کردن حدود ۶ کیلوگرم برگ خشک شده خواهند داشت.
مقدار لازم برای فقط چای در طول سال حدود ۵ تا ۷ کیلو گرم (آزی وش تازه) است.

روش های ذخیره سازی آزی وش و مطالب بیشتر را می توانید با جستجوی واژه ی "آزی وش" در گوگل یا به نشانی www.azvivash.blogfa بیابید.

نتایج جالب استفاده از چای آزی‏وش:
تاکنون چند نفر از مصرف کنندگان چای آزی ‏وش که اغلب آنها خانم بوده ‏اند، گزارش کرده‏‏ اند که چای آزی‏ وش را زمانی که با غلظت بیشتر نوشیده ‏اند، سبب افزایش خواب آنها شده است به ‏نجوی که به مدت حدود ۲۴ ساعت با آرامش عمیقی تمایل به خواب داشته‏اند. البته این گزارش می‏تواند نشان دهنده این باشد که واکنش بدن افراد مختلف نسبت به این گیاه می‏ تواند متفاوت باشد. در منابع بررسی شده علمی فقط به آرامش بخش و مسکن بودن نوشیدن چای آزی‏ وش اشاره شده است، ولی در مورد خواب آور بودن آن گزارشی مشاهده نشده است. 


  بازديد : 20048
Copyright © 2014
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان